19.04.2018

Călătoria ta în Grecia va include cel puţin câteva mese în oraş şi seri în care vei fi oaspete la cină. Grecii au o cultură diferită şi pot reacţiona altfel decât te aştepţi, la un gest nepotrivit. Poţi controla aceste momente şi te poţi bucura şi mai mult de experienţa work and travel în Grecia şi vei primi reacţii pozitive din partea gazdelor încântate de faptul că te-ai documentat despre cultura lor.

În primul rând, să vorbim despre elementele comune. Grecii au trei mese pe zi, iar prima dintre ele este uşoară. De obicei, micul dejun constă în cafea şi, opţional, un mic produs de patiserie. Acum, să descoperim diferenţele.

  • Prânz: De obicei, prânzul se ia în jurul orei 14:00. Constă într-un singur fel uşor de mâncare. Grecii care lucrează în sectorul privat tind să sară peste această masă.
  • Cină: Masa principală a zilei se ia în jurul orei 21:00. Grecii cinează la restaurant sau împreună în familie, iar masa constă în mai multe feluri de mâncare.

Eticheta pentru o cină la restaurant

Atunci când ajungi la restaurant, poţi fi invitat să faci o plimbare prin bucătărie. Poţi refuza chelnerul sau te poţi bucura de secretele unei astfel de ocazii. Ambele răspunsuri sunt considerate politicoase. Pentru că grecii adoră să mănânce sănătos şi consistent, poţi alege un anumit fel de mâncare chiar din bucătărie. După ce ai terminat de mâncat, poţi comanda în continuare fără să pari lacom.

  • Gustă mâncarea înainte să îi adaugi sare, piper sau condimente. Ea s-ar putea să fie deja sărată şi vei atrage privirile pentru nepoliteţea de a nu aprecia cantităţile de ingrediente puse de bucătar.
  • Dacă ai ales să mănânci supă, ar trebui să ţii lingura în dreapta ta şi să sorbi supa dintr-o parte a lingurii, nu din faţă. Bineînţeles, totul se întâmplă fără zgomot.
  • Cuţitul nu trebuie să atingă niciodată buzele. Dacă foloseşti cuţitul ca să întinzi tzatziki pe pâine, atunci el trebuie să rămână în farfurie, necurăţat.
  • În localurile tradiţionale, bacşişul ideal este în jur de 15 – 20% din suma totală de pe bon.
  • Şerveţelul aflat pe masă sau pe farfurie înseamnă că ai terminat de mâncat.

Eticheta pentru o cină ca musafir

  • Nu începe să mănânci până când gazda te invită să cinezi. De asemenea, gazda ia prima bucată de mâncare.
  • Toate vasele se oferă în direcţia stângă. În plus, este nepoliticos să te întinzi peste masă după mâncare sau obiecte, în loc să le ceri.
  • Cina se serveşte pe etape, de aceea salata trebuie mâncată înainte de felul principal de mâncare.
  • Nu te sătura din primul fel de mâncare. Poţi mânca mai puţin şi astfel eviţi să refuzi felul următor.
  • Nu te aşeza pe un alt scaun decât cel care ţi-a fost indicat. Unele gazde privesc scaunele de la masă ca ierarhice (din mijloc către margine), în timp ce altele preferă să aşeze bărbaţii în stânga şi femeile în dreapta gazdei.

Poftă bună!

Masa la greci este una relaxantă şi plină de discuţii, întrebări şi răspunsuri. Experienţa ta în Grecia îţi va face cunoştinţă cu un popor ospitalier, săritor, care nu se fereşte să pună întrebări personale dacă consideră că răspunsul lor te va ajuta.

Bucură-te de mesele din Grecia, dar şi de gustul diferit pe care îl are uleiul de măsline grecesc!

 

Categorii

Fii la curent cu ultimele noutati!

Programe
Work & Travel

Aplica ACUM!

Urmareste-ne pe
social media: